Czarnuszka – zdrowe ziarenka

Czarnuszka – zdrowe ziarenka

6 marca 2019 Wyłącz przez Jarek

Czarnuszka to roślina, która zagościła na stołach Polaków dość niedawno – choć jej właściwości zdrowotne doceniali już faraonowie.

Do naszego kraju przyszła wraz z modą na zdrową żywności – te niewielkie czarne nasionka zawierają aż 8 z 9 cennych aminokwasów, beta karoten, witaminy z grupy B, a także magnez, żelazo, selen, wapń i cynk.

Mimo to najważniejszym składnikiem czarnuszki, który czyni ją tak dobrą dla naszego organizmu jest tajemniczo brzmiący tymochinon.

Jakie ma on właściwości? Tymochinon to substancja, która – według naukowców – odpowiedzialna jest za antynowotworowe działanie czarnuszki.

Jak na razie nie przyprowadzono jednak wystarczających badań klinicznych potwierdzających w 100% powiązanie tej rośliny z mniejszą liczbą występujących nowotworów.

Lekarze są jednak pewni, że czarnuszka jest bardzo skuteczna w leczeniu kataru siennego, a także łagodzi objawy depresji, znacznie przyczyniając się do poprawy nastroju.

Z pewnością warto więc włączyć ją do swojej codziennej diety.