Przemysł spożywczy rozwija się wraz z oczekiwaniami rynku. Współcześnie zwracamy bardzo dużą uwagę na jakość produktów. Wybieramy żywność ekologiczną, ale także regionalną (więcej…)
Sushi uchodzi za jeden z głównych towarów eksportowych Japonii. Obecnie, możemy spotkać ten produkt w zasadzie w większości miast. Powstają liczne restauracje, mniej lub bardziej...
Jedna z ośmiu regionalnych kuchni chińskich – kuchnia syczuańska to rarytas dla osób, uwielbiających bardzo pikantne potrawy. Podstawą dań jest przede wszystkim papryczka chilli, imbir,...
Nieodłącznym elementem sushi jest sos wasabi. Bardzo ostry, piekący, z odczuwalną nutką goryczy, niekoniecznie będzie lubiany przez tzw. osoby o łagodnym podniebieniu. Niemniej jednak, jest...
Wietnam to państwo, którego kultura i historia zauważalne są w przyrządzanych tu potrawach, a nawet w całej kuchni. Położenie geograficzne – Wietnam graniczy z Chinami...
Niezwykle bogata historia kuchni japońskiej sprawiła, że serwowane potrawy zostały podzielone według szczególnych kryteriów. Jeśli chodzi o podział ze względu na (więcej…)