Kuchnia syczuańska

Kuchnia syczuańska

29 sierpnia 2017 Wyłącz przez Jarek

Jedna z ośmiu regionalnych kuchni chińskich – kuchnia syczuańska to rarytas dla osób, uwielbiających bardzo pikantne potrawy. Podstawą dań jest przede wszystkim papryczka chilli, imbir, czosnek i cebula. Kuchnia oferuje ponad 5 tysięcy potraw, których bazą są produkty hodowane na niezwykle żyznych ziemiach.

Syczuan to jedna z prowincji, znajdująca się w środkowo-zachodnich Chinach. Panują tu doskonałe warunki do uprawy ryżu i chilli. Różne gatunki ptactwa, ryb, zwierząt dzikich i udomowionych przekładają się na ogromne bogactwo kuchni.

Syczuańscy kucharze specjalizują się w różnego rodzaju technikach przetwarzania żywności. Począwszy od suszenia, solenia, marynowania, smażenia, na wędzeniu skończywszy. Mieszanki smaków stanowią element charakterystyczny kuchni.

Bardzo ważnym składnikiem, który występuje w większości potraw, jest pieprz syczuański, nadający im orientalny, lekko korzenny charakter. Kuchnia syczuańska jest zbyt pikantna dla znacznej części Chińczyków, z tego też względu odradza się ją osobom, które nie są przyzwyczajone do tego rodzaju dań.

farmaceuta.postep.edu.pl