Mazurek – obowiązkowy wielkanocny deser

Mazurek – obowiązkowy wielkanocny deser

Mazurek kojarzy się z Wielkanocą tak mocno jak piernik z Bożym Narodzeniem. Większość z nas nie wyobraża sobie po prostu wielkanocnego stołu bez tego wyjątkowo słodkiego deseru. Mazurki przygotowuje się najczęściej na kruchym cieście, ale w niektórych regionach Polski w tym celu wykorzystuje się również ciasto makaronikowe, biszkoptowe czy marcepanowe. Obowiązkowa w przypadku mazurka jest jednak bogata dekoracja. Płaski placek, pokrywa się najczęściej masą orzechową bądź kajmakową lub dżemami i marmoladą. Następnie tak przygotowaną powierzchnię dekoruje się lukrem oraz bakaliami.

Jako, że część z nas staje się w kuchni coraz mniej konserwatywni, na temat mazurków powstają różnego rodzaju wariacje. Dekoruje się go m.in. serkiem mascarpone pomieszane z konfiturą z płatków róż i posypane migdałami. W województwie kujawsko-pomorskim „mazurek orzechowy” wpisany jest nawet na listę tradycyjnych produktów regionalnych. Jak wskazuje nazwa przygotowywany jest on z gęstą masą orzechową oraz bakaliami.

Miód akacjowy