Polski przemysł spożywczy na tle Unii Europejskiej

Polski przemysł spożywczy na tle Unii Europejskiej

5 kwietnia 2018 Wyłącz przez Jarek

Przemysł spożywczy w Polsce jest jednym z ważniejszych działów gospodarki kraju.

Również na tle państw członkowskich Unii Europejskiej, Polska w tym segmencie zajmuje jedną z wyższych pozycji.

To za sprawą tego, że polska żywność jest bardzo konkurencyjna, i idzie za nią nie tylko jakość, ale również cena.

Największy udział w zyskach z segmentu spożywczego mają branże: mięsna, mleczarska oraz owocowo-warzywna.

Produkty z tych kategorii są najchętniej kupowane przez kontrahentów zagranicznych, którzy docenili zarówno atrakcyjną cenę polskich wyrobów, ale również bardzo wysoką jakość – niejednokrotnie wyższą, w porównaniu z rodzimymi produktami.

Po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej, rodzimym przedsiębiorcom zostały otwarte drzwi do kontrahentów z Niemiec, Czech, Francji, Bułgarii, czy Grecji.

Polski przemysł spożywczy jest jednym z największych beneficjentów przystąpienia Polski do Unii Europejskiej.

Dzięki temu wydarzeniu, wzrost eksportu żywności do państw członkowskich wzrósł o ponad 40%, a Polska stała się jednym z głównych dostawców żywności w państwach członkowskich.