Jeżeli zdecydowałaś się przygotować imprezę komunijną lub uroczystość z okazji chrztu swojego dziecka na własną rękę i samodzielnie chcesz przygotować potrawy, to warto jest dobrze pomyśleć nad tym, jak trudno lub łatwo będzie ci je przygotować. Myśląc o tym staraj się wybrać danie takie, które przygotujesz szybko, a w dniu uroczystości ich podgrzanie nie zabierze ci dużo czasu. Dobrze zaplanuj też kolejność ich podawania. Zrezygnuj raczej z wymyślnych dań, które trzeba podawać na świeżo.
Nie zabieraj się także za przygotowywanie trudnych sałatek, ani takich, które bazują głównie na sałacie i kapustach – takie sałatki, jeśli nie zostaną podane bezpośrednio po przygotowaniu, stają się zbite, zmożone i wyglądają nieestetycznie. Przy układaniu menu wybieraj także dania uniwersalne, czyli te, na bazie których będziesz mogła tworzyć kolejne przysmaki. Możesz np. zrobić tradycyjne kotlety i jednocześnie kotlety devollay z żółtym serem – tutaj dosłownie i w przenośni upieczesz dwie pieczenia na jednym ogniu.