Sałatka grecka, prawie grecka

Sałatka grecka, prawie grecka
www.kreciarobota.com.pl

Mało kto wie, że sałatkę grecką przyrządza się bez dodatku sałaty lodowej. We wszystkich krajach poza Grecją, przysmak ten wzbogacany jest właśnie sałatą – co jest wskazane przy daniach dietetycznych. Jak wiadomo, jednym z głównych składników tego dania jest tłusty ser feta – gdzie więc tu sałatka light? Ser feta można zastąpić innym, równie smacznym i tym samym powstanie sałatka prawie grecka! SKŁADNIKI: sałata lodowa, 4 pomidory, 3 kolorowe papryki, czarne oliwki, czerwona cebula, oliwa, bazylia w listkach, chudy twaróg lub odtłuszczony ser feta.

Sałatę lodową rwiemy na małe kawałki (nie tniemy, ponieważ postępując w ten sposób pozbawiamy jej witamin). Pomidory kroimy w ósemki, a papryki w słupki. Każdą oliwkę kroimy na trzy części, aby powstały „oczka”.

Wszystkie składniki mieszamy z pokrojoną w piórka cebulą, a następnie delikatnie kruszymy ser. Całość doprawiamy bazylią i kropimy oliwą z oliwek. Sałatkę podajemy z grillowanym lub duszonym mięsem, najlepiej chudym – kurczak, wołowina oraz pieczywem czosnkowym. A warto jeść dobra wołowina restauracja warszawa. 

Pizza częstochowa jadalne kwiaty sklep