Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Sałatka grecka, prawie grecka
Mało kto wie, że sałatkę grecką przyrządza się bez dodatku sałaty lodowej. We wszystkich krajach poza Grecją, przysmak ten wzbogacany jest właśnie sałatą – co jest wskazane przy daniach dietetycznych. Jak wiadomo, jednym z głównych składników tego dania jest tłusty ser feta – gdzie więc tu sałatka

Rzodkiewka - nowalijkowa królowa
Wraz z nadejściem wiosny rozpoczął się sezon na nowalijki. Ich niezaprzeczalną królową jest różowa rzodkiewka, którą możemy spożywać na wiele sposobów. Warto wykorzystać moment, gdy jest powszechnie dostępna w sklepach. Zawiera bowiem mnóstwo substancji odżywczych potrzebnych naszemu organizmowi. J

Pomidory nadziewane jajkiem
Pomidory mają bardzo mało kalorii, za to dużo witamin. Podobno jeden pomidor ma tyle kalorii co aż cztery czekoladki. Dieta powinna być bogata w warzywa i owoce, ponieważ to one dostarczają organizmowi witamin. Pomidory to na przykład źródło potasu. Doskonale smakują na surowo, ale i różnie dobrze

Proste pomysły na niezwykłe desery
Organizacja imprezy z okazji chrztu twojego malucha to nie lada wyzwanie, ale także ogromna przyjemność. W przygotowywaniu dań na te dzień możesz dać się ponieść swojej wyobraźni i przygotować bardzo wystawne potrawy. Przede wszystkim zaszaleć możesz w deserach. Impreza z okazji chrztu zazwyczaj je

Rozwój przemysłu spożywczego zależy od wyborów konsumentów
Rozwój przemysłu spożywczego w głównej mierze zależy od naszych wyborów. Masowi producenci żywności zdecydują się na produkcję takich produktów, na które jest popyt. A popyt ten uzależniony jest od wielu czynników, między innymi od naszej wiedzy na temat szkodliwości i wpływie na zdrowie pewnych s

Kulinarny symbol Japonii – sushi
Sushi uchodzi za jeden z głównych towarów eksportowych Japonii. Obecnie, możemy spotkać ten produkt w zasadzie w większości miast. Powstają liczne restauracje, mniej lub bardziej japońskie, oferujące w swoim menu sushi. Problemu nie stanowi również samodzielne przygotowanie potrawy. Niezbędne skład



