Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Jak podawać potrawy?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jak podawać potrawy?

Przygotowując domową uroczystość to ty jesteś kucharką i szefem kuchni, ty ustalasz menu, wybierasz przepisu i zestawiasz potrawy. Często pojawia się problem dotyczący tego, jak podawać gościom potrawy – czy nakładać im porcje na talerz czy pozwolić na to, by sami siebie obsługiwali. W przypadku

Rozwój przemysłu spożywczego zależy od wyborów konsumentów
Gastronomia, artykuły spożywcze

Rozwój przemysłu spożywczego zależy od wyborów konsumentów

Rozwój przemysłu spożywczego w głównej mierze zależy od naszych wyborów. Masowi producenci żywności zdecydują się na produkcję takich produktów, na które jest popyt. A popyt ten uzależniony jest od wielu czynników, między innymi od naszej wiedzy na temat szkodliwości i wpływie na zdrowie pewnych s

Regionalne produkty spożywcze
Gastronomia, artykuły spożywcze

Regionalne produkty spożywcze

Przemysł spożywczy rozwija się wraz z oczekiwaniami rynku. Współcześnie zwracamy bardzo dużą uwagę na jakość produktów. Wybieramy żywność ekologiczną, ale także regionalną – nie produkowaną na skalę masową. Doceniamy sery z Zakopanego, dżemy, konfitury i soki z wiejskich posiadłości, chleby na praw

Kulinarny symbol Japonii – sushi
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kulinarny symbol Japonii – sushi

Sushi uchodzi za jeden z głównych towarów eksportowych Japonii. Obecnie, możemy spotkać ten produkt w zasadzie w większości miast. Powstają liczne restauracje, mniej lub bardziej japońskie, oferujące w swoim menu sushi. Problemu nie stanowi również samodzielne przygotowanie potrawy. Niezbędne skład

Sekret wasabi
Gastronomia, artykuły spożywcze

Sekret wasabi

Nieodłącznym elementem sushi jest sos wasabi. Bardzo ostry, piekący, z odczuwalną nutką goryczy, niekoniecznie będzie lubiany przez tzw. osoby o łagodnym podniebieniu. Niemniej jednak, jest on niezwykle popularny i stosować można go do wielu różnych potraw. Wytwarzany jest z rośliny należącej do ro

Kuchnia wietnamska
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kuchnia wietnamska

Wietnam to państwo, którego kultura i historia zauważalne są w przyrządzanych tu potrawach, a nawet w całej kuchni. Położenie geograficzne – Wietnam graniczy z Chinami – również ma wpływ na jadłospis. Za przykład może służyć chociażby istniejąca tu zasada pięciu smaków, która została już wyjaśniona