Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Czarnuszka - zdrowe ziarenka
Czarnuszka to roślina, która zagościła na stołach Polaków dość niedawno – choć jej właściwości zdrowotne doceniali już faraonowie. Do naszego kraju przyszła wraz z modą na zdrową żywności – te niewielkie czarne nasionka zawierają aż 8 z 9 cennych aminokwasów, beta karoten, witaminy z grupy B, a tak

Dzikie rośliny - które warto włączyć do diety?
Dzikie rośliny przez wiele lat stanowiły tylko ozdobę naszych stołów – mało komu przychodziło do głowy, aby mniszka lekarskiego, nagietka, stokrotki, bratka, podbiału czy nasturcję dodać do sałatki bądź innej potrawy. Tymczasem okazuje się, że w pośród nich można znaleźć prawdziwe perełki, które ma

Jak podawać potrawy?
Przygotowując domową uroczystość to ty jesteś kucharką i szefem kuchni, ty ustalasz menu, wybierasz przepisu i zestawiasz potrawy. Często pojawia się problem dotyczący tego, jak podawać gościom potrawy – czy nakładać im porcje na talerz czy pozwolić na to, by sami siebie obsługiwali. W przypadku

Margaryna czy masło?
Masło na wiele lat straciło sympatię Polaków – eksperci zgodnie orzekli, że nie jest ono zbyt zdrowe dla naszego organizmu. Jego miejsce zastąpiła margaryna, która miała mieć więcej wartości odżywczych, a także być łatwiejsza w użyciu. Używając tego typu tłuszczu do smarowania kanapek nie trzeba bo

Nowe technologie wytwarzania produktów tłuszczowych
Podwyższony poziom złego cholesterolu to przypadłość, która dotyka coraz szerszą grupę społeczeństwa. Ze złym cholesterolem zmagają się zarówno osoby starsze, jak i młodsze. To problem, który silnie związany jest ze złą dietą i brakiem ruchu. Jednak głównym winowajcą podwyższonego cholesterolu, jes

Pierwsze danie obiadowe
Dobry obiad podany podczas imprezy z okazji chrztu lub Pierwszej Komunii powinien obowiązkowo składać się z dwóch dań. O ile w kwestii drugiego dania pole wyboru jest dosyć szerokie, to przy podawaniu pierwszego dania nie ma już tak wielu opcji do wykorzystania. Zdecydowana większość takich uroczys

Potrawy szybkie i wygodne
Jeżeli zdecydowałaś się przygotować imprezę komunijną lub uroczystość z okazji chrztu swojego dziecka na własną rękę i samodzielnie chcesz przygotować potrawy, to warto jest dobrze pomyśleć nad tym, jak trudno lub łatwo będzie ci je przygotować. Myśląc o tym staraj się wybrać danie takie, które prz

Regionalne produkty spożywcze
Przemysł spożywczy rozwija się wraz z oczekiwaniami rynku. Współcześnie zwracamy bardzo dużą uwagę na jakość produktów. Wybieramy żywność ekologiczną, ale także regionalną – nie produkowaną na skalę masową. Doceniamy sery z Zakopanego, dżemy, konfitury i soki z wiejskich posiadłości, chleby na praw

Rodzaje japońskich dań
Niezwykle bogata historia kuchni japońskiej sprawiła, że serwowane potrawy zostały podzielone według szczególnych kryteriów. Jeśli chodzi o podział ze względu na pochodzenie, to wyróżniamy potrawy, które wymyślono w Japonii oraz te, które w kuchni są obecne na tyle długo, że stały się jej tradycyjn

Sekret wasabi
Nieodłącznym elementem sushi jest sos wasabi. Bardzo ostry, piekący, z odczuwalną nutką goryczy, niekoniecznie będzie lubiany przez tzw. osoby o łagodnym podniebieniu. Niemniej jednak, jest on niezwykle popularny i stosować można go do wielu różnych potraw. Wytwarzany jest z rośliny należącej do ro

Wegetariańska Wielkanoc
Większość z nas nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych – czy także bożonarodzeniowych – bez potraw mięsnych. Pomimo tego Wielkanocne menu przygotowane w sposób wegetariański może być równie smaczne, a na pewno o wiele zdrowsze. Czym więc zastąpić mięso w tradycyjnych potrawach? Smak mięsa w diecie

Wegetariańskie Boże Narodzenie
Większość z nas nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez tradycyjnych świątecznych potraw, w których skład bardzo często wchodzi mięso bądź ryby. Co w tym okresie mają więc zrobić wegetarianie z założenia nie jedzący tego typu produktów? Oto kilka pomysłów na wegetariańskie świąteczne dania. Dobrym

Świąteczne dania z wieprzowiny
Dania z wieprzowiny nieodłącznie związane są z tradycyjną kuchnią polską. Nic więc dziwnego, że często w świątecznym wydaniu serwuje się ją także na Boże Narodzenie. W jaki sposób możemy przyrządzić wieprzowinę w bardziej wykwintny sposób, aby pasowała ona do wigilijnej wieczerzy? Bardzo popularnym

Nadziewane papryki
Nadziewane potrawy są często bardzo pracochłonne. Smak gotowego dania jednak w pełni wynagradza trud włożony w pracę. Nadziewane warzywa bardzo ładnie się prezentują, dlatego można je podawać na różnego rodzaju przyjęciach. Jednym z takich dań są właśnie nadziewane papryki. Ich przygotowanie nie za

Kuchnia wietnamska
Wietnam to państwo, którego kultura i historia zauważalne są w przyrządzanych tu potrawach, a nawet w całej kuchni. Położenie geograficzne – Wietnam graniczy z Chinami – również ma wpływ na jadłospis. Za przykład może służyć chociażby istniejąca tu zasada pięciu smaków, która została już wyjaśniona

Polski przemysł spożywczy na tle Unii Europejskiej
Przemysł spożywczy w Polsce jest jednym z ważniejszych działów gospodarki kraju. Również na tle państw członkowskich Unii Europejskiej, Polska w tym segmencie zajmuje jedną z wyższych pozycji. To za sprawą tego, że polska żywność jest bardzo konkurencyjna, i idzie za nią nie tylko jakość, ale rów

Pyszne jaglane śniadanie
Kasza jaglana ma wiele witamin i doskonale wspomaga przemianę materii. Jest lekka, sycąca i bardzo smaczna. Smakuje szczególnie na słodko – można z niej przygotować pyszne śniadanie, które da Ci energię na cały dzień. Nie dość, że się najesz, to jeszcze dostarczysz organizmowi cennych mikroelementó

Sałatka z granatem
Sałatki to ulubione dania osób będących na diecie. Dostarczają witamin a odpowiednio skomponowane pozwalają się nasycić. Aby się nie znudziły, warto zadbać o odpowiednie dodatki, dressingi i dekorację. Ta sałatka do dosłownie bomba witaminowa i smakowa! SKŁADNIKI: sałata lodowa, garść bazylii w liś

Mazurek – obowiązkowy wielkanocny deser
Mazurek kojarzy się z Wielkanocą tak mocno jak piernik z Bożym Narodzeniem. Większość z nas nie wyobraża sobie po prostu wielkanocnego stołu bez tego wyjątkowo słodkiego deseru. Mazurki przygotowuje się najczęściej na kruchym cieście, ale w niektórych regionach Polski w tym celu wykorzystuje się ró

Sałatka grecka, prawie grecka
Mało kto wie, że sałatkę grecką przyrządza się bez dodatku sałaty lodowej. We wszystkich krajach poza Grecją, przysmak ten wzbogacany jest właśnie sałatą – co jest wskazane przy daniach dietetycznych. Jak wiadomo, jednym z głównych składników tego dania jest tłusty ser feta – gdzie więc tu sałatka

Jarmuż
Jarmuż to odmiana kapusty, która ma bardzo długie i pomarszczone liście zapewniające mu bardzo bogaty wygląd. To właśnie dlatego, dotąd na polskich stołach gościł wyłącznie jako ozdoba półmisków, a po skończonym obiedzie zostawał wyrzucany. Dopiero w ostatnim latach do Polski przyszła moda na jedze

Stół bożonarodzeniowy w USA
W Stanach Zjednoczonych, jako że jest to kraj złożony w dużej mierze z imigrantów, znajdziemy bardzo różne tradycje świąteczne. Wiele osób kultywuje bowiem tradycje ze swoich własnych miejsc pochodzenia. Chociaż w Stanach także obdarowywają się prezentami owinięte w świąteczne opakowania to i tak z

Rozwój przemysłu spożywczego w zakresie ochrony środowiska
Przemysł spożywczy rozwija się w wielu aspektach. Tworzące go zakłady przetwórstwa mięsnego i rybnego, mleczarnie, piekarnie, cukrownie, gorzelnie, browary, młyny, przetwórnie warzywno – owocowe, zakłady cukiernicze i tytoniowe, są nastawione na innowacyjne sposoby produkcji, nowe technologie i now

Kuchnia syczuańska
Jedna z ośmiu regionalnych kuchni chińskich – kuchnia syczuańska to rarytas dla osób, uwielbiających bardzo pikantne potrawy. Podstawą dań jest przede wszystkim papryczka chilli, imbir, czosnek i cebula. Kuchnia oferuje ponad 5 tysięcy potraw, których bazą są produkty hodowane na niezwykle żyznych