Nowe technologie wytwarzania produktów tłuszczowych

Nowe technologie wytwarzania produktów tłuszczowych

8 marca 2018 Wyłącz przez Jarek

Podwyższony poziom złego cholesterolu to przypadłość, która dotyka coraz szerszą grupę społeczeństwa. Ze złym cholesterolem zmagają się zarówno osoby starsze, jak i młodsze. To problem, który silnie związany jest ze złą dietą i brakiem ruchu. Jednak głównym winowajcą podwyższonego cholesterolu, jest mimo wszystko nieodpowiednie jedzenie bogate w nasycone kwasy tłuszczowe.

Ze względu na to, że wysoki cholesterol stał się problemem masowym, coraz częściej producenci żywności mają do zaoferowania konsumentom produkty o obniżonej zawartości złych tłuszczów. Rynkowy popyt na produkty zdrowe, niskotłuszczowe spowodował, że przemysł spożywczy postanowił odpowiedzieć na te wymagania. Producenci żywności postanowili wprowadzić do produkcji nowe technologie wytwarzania produktów tłuszczowych, o niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych i jednocześnie wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, w szczególności omega 3, a także produkty zawierające stanole i sterole roślinne. Przemysł spożywczy rozwija się tym kierunku, aby w przyszłości móc zaoferować konsumentom wyłącznie produkty zawierające zdrowe tłuszcze.