Nowe technologie wytwarzania produktów tłuszczowych

Nowe technologie wytwarzania produktów tłuszczowych

Podwyższony poziom złego cholesterolu to przypadłość, która dotyka coraz szerszą grupę społeczeństwa. Ze złym cholesterolem zmagają się zarówno osoby starsze, jak i młodsze. To problem, który silnie związany jest ze złą dietą i brakiem ruchu. Jednak głównym winowajcą podwyższonego cholesterolu, jest mimo wszystko nieodpowiednie jedzenie bogate w nasycone kwasy tłuszczowe.

Ze względu na to, że wysoki cholesterol stał się problemem masowym, coraz częściej producenci żywności mają do zaoferowania konsumentom produkty o obniżonej zawartości złych tłuszczów. Rynkowy popyt na produkty zdrowe, niskotłuszczowe spowodował, że przemysł spożywczy postanowił odpowiedzieć na te wymagania. Producenci żywności postanowili wprowadzić do produkcji nowe technologie wytwarzania produktów tłuszczowych, o niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych i jednocześnie wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, w szczególności omega 3, a także produkty zawierające stanole i sterole roślinne. Przemysł spożywczy rozwija się tym kierunku, aby w przyszłości móc zaoferować konsumentom wyłącznie produkty zawierające zdrowe tłuszcze.